Aby ste mali zo psa radosť, nie starosť

Severoslovenská liga Kynológov

21.10.2017 10:07

Severoslovenská liga kynológov

4. pretek – Kynologický klub Chabenec

 

Dňa 21. októbra sa konalo štvrté a zároveň posledné kolo Severoslovenskej ligy kynológov na futbalovom ihrisku v našej obci. V tento deň prebehlo aj kompletné vyhodnotenie celého ročníka ligy a odovzdanie záverečných cien víťazom.

Na posledný pretek 1. ročníka sa prihlásilo celkom 20 pretekárov, z čoho sa reálne zúčastnilo 19. V kategóriách BH-SK, SVV1 a SVV2 postupne nastúpilo 6, 9 a 4 súťažných dvojíc. Svoj profesionálny a objektívny prístup predviedli delegovaní rozhodcovia p.Štefan Szabó a p.Miroslav Nalevanko. V oboch prípadoch mali pretekári, ale aj prítomní diváci možnosť vidieť nekompromisné, ale spravodlivé posudzovanie predvedených výkonov.P. Szabó posúdil komplet kategóriu BH-SK a SVV2, kde svojím ľudským a spravodlivým prístupom motivoval nováčikov v kategórii BH-SK, z čoho sme veľmi radi, SVV2 už predsa len musela byť prísnejšia a ešte keď išlo o pretek. P. Nalevanko sa zas potešil, že môže posudzovať komplet SVV1, nakoľko to bola v 1. ročníku najobsadenejšia kategória s pekným počtom pretekárov a vyrovnanými výsledkami. Nám, ako usporiadateľom sa páčilo, že po každej pretekárskej dvojici, rozhodcovia vyhodnotili nahlas pred divákmi ako dvojica obstála, pochválili predvedené cviky, poukázali na chyby, ak nejaké boli a dali im svoju radu do budúcnosti pre vylepšenie výkonu. Preto by sme sa chceli ešte raz veľmi pekne poďakovať za posudzovanie, ale aj za trpezlivosť z ich strany, nakoľko pretek trval až do neskorých hodín a záverečné vyhodnotenie bolo až za tmy.

V kategórii BH-SK úspešne dosiahli bodový limit štyria pretekári. V dvoch prípadoch to žiaľ nevyšlo. Najkrajší výkon ukázala už skúsená Janka Vajdová so sučkou Beky z Malej Fatry z klubu KK Turany, ktorá stratila len pol bodu. Medzi nováčikmi, ktorí prvý krát robili BH-SK, sa veľmi pekne predviedli a aj nakoniec na druhom mieste skončili Janko Kohút a jeho sučka NO Aida z Kynologického klubu Liptovský Hrádok a na treťom mieste Marek Kráľ so svojim psíkom Nikom, plemena CaneCorso z klubu KK Chabenec.

Nielen v počte prihlásených účastníkov, ale aj v predvedených výkonoch, dominovala kategória SVV1. Na pľac zväčša nastúpili vtedy už ligou „ostrieľané“ dvojice, no obdivuhodná je aj účasť dvojíc, ktoré si chceli na poslednú chvíľu vyskúšať súťaženie, aj keď vedeli, že sa do celkového hodnotenia už nemajú šancu dostať. Až do poslednej chvíle preteku nebolo jednoznačné, aké bude celkové umiestnenie, všetko sa ukázalo až na záver. Mali sme možnosť vidieť krásnu 96 bodovú stopu Zuzany Griešovej a jej Baddyho z KK Chabenec, skoro bezchybnú 96 bodovú poslušnosť Štefana Dúhu a jeho Dixi z Malej Fatry za klub KK Lisková a jednoznačne najkrajšiu 98 bodovú obranu Paľka Pavnicu s jeho sučkou Desnett Štrbský štít, KK Podbreziny. Karty však zamiešala aj Lucia Valašíková, ktorá sa do ligy zapojila až na záver, no so svojou sučkou QintaPet-Keram skončila na krásnom 2. mieste daného 4-tého kola.

Pre potešenie organizátorov sa podobná situácia zopakovala aj v kategórii SVV2. Účasť štyroch pretekárov, kde sa vyžaduje vyššia úroveň výcviku a skúseností je pozoruhodná a dúfame, že v tomto trende sa bude pokračovať a každý rok budeme mať možnosť vidieť nové tváre pretekajúce podľa skúšobného poriadku SVV2. Kto vie? Možno raz budeme mať možnosť otvoriť aj kategóriu SVV3 :) V 4. kole ligy bol jednoznačne najlepší Juraj Mikuš so svojou sučkou Inke Vicona z KK Chabenec, no mal silných súperov ako Filipa Múčku s Iowa Vicona z KK Chabenec, Zdena Mazanca s jeho Lokim, KK Liptovský Hrádok a Janka Franeka s AkinouSoky-Pe z KK Šalková. Vyhodnotenie 4. kola a celkového preteku v prvom roku ligy je možné vidieť v tabuľkách.

Na záver by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať všetkým zúčastneným pretekárom, že svojou účasťou podporili prvý ročník ligy, všetkým posudzujúcim rozhodcom, jednotlivým klubom za usporiadanie pretekov,všetkým divákom, ktorí vytvorili úžasnú atmosféru, kladačom stôp, ktorí sa naozaj nachodili, figurantom, ktorí celý rok s pretekármi trénovali, všetkým, ktorí pomáhali v bufetoch, pri varení guľášu, či kapustnice a nakoľko počúvame veľa dobrých ohlasov, vidíme spokojné tváre a počujeme priazeň rozhodcov, rozhodli sme sa v lige pokračovať a už teraz sa tešíme na druhé kolo v roku 2018.

Za všetky zapojené kynologické kluby a takisto aj za Severoslovenskú ligu kynológov chceme vyjadriť poďakovanie všetkým sponzorom 4-tého kola a záverečného vyhodnotenia, vďaka ktorým to malo vysokú úroveň a krásnymi cenami sme mohli odmeniť a potešiť všetkých pretekárov. Ďakujeme pani Zlatici Biháriovej (www.vycvikove-odevy.sk), firmám Hellis, Juraj Mikuš - Woodwork, Aďovi Kališovi a Kajovi Adamcovi za ich sponzorské dary a všetkým štyrom kynologickým klubom za krásne výherné poháre. Takisto ďakujeme ŠK Agro Baník Dúbrava, že nám dovolili usporiadať túto súťaž na futbalovom ihrisku, kde sme mohli naozaj na vysokej úrovni reprezentovať náš klub.

 

Danka Vyšná, tajomníčka klubu KK Chabenec

Vyhľadávanie

Kontakt

Kynologický klub Chabenec Dúbrava 325
03212
0903-113 691